lauantai 29. marraskuuta 2014

Joulua odotellessa

Päivitystahti ei päätä huimaa. Ei kyllä ole paljoa kerrottavaakaan, koska tavoitteena on pitää blogin sisältö kirppis- ja huutokauppalöytöjä, sisustusta ja leipomista käsittelevänä. Satunnaiset kirppispiipahdukset ovat olleet yhtä tyhjän kanssa, huutokauppoihin ei ole jaksanut lähteä, eikä kotiinkaan ole tullut uusia juttuja.

Parin viime viikon aikana on tullut satunnaisesti viriteltyä jouluvaloja. Ne tuovat edes vähän valoa tähän ankeaan pimeyteen.


Instagramin puolella olleeseen sisustushaasteeseen kuvasin joitakin sisustusjuttuja, kuten nämä keittiön yläkaappien yläpuolella majailevat peltipurkit.


Viime viikonloppuna saatiin kesästä saakka paikkaansa odottanut vanha hylly seinälle. Se päätyi keittiöön.


Joulun alla sormeni syyhyävät käsitöiden pariin. Kunpa olisi aikaa askarrellapaskarrella kaikkea mahdollista! Eräänä iltana elvytin virkkaustaitojani ja onnistuin virkkaamaan sydämen kollegalta saamani ohjeen mukaisesti. En kyllä vieläkään ole aivan varma, mikä on piilosilmukka, kiinteä silmukka ja ketjusilmukka.


Tältä näytän perjantai-iltaisin kotiin päästyäni. Päikkärit sohvalla saattaa pelastaa illan tai sitten ei.


Joulu ja juhlakausi lähestyy. Lomaan on vielä kolme viikkoa liikaa.


lauantai 1. marraskuuta 2014

Sokeriton lokakuu

Kirppisrintamalla on ollut hiljaista. Muutaman turhauttaneen kirppiskierroksen jälkeen päätin pitää vähän taukoa, tulihan niitä kesällä kierrettyä. Tuoretta pullaa ei myöskään ole leivottu, koska lähdin syyskuun lopussa mukaan sokeriton lokakuu -haasteeseen. Miten se sitten sujui ihmiseltä, joka on pahasti koukussa makeaan?

Ensimmäiset päivät olivat vaikeita. Sokerikoukussa olemista on jopa verrattu heroiiniriippuvuuteen, mutta en kuitenkaan usko sokerin kohdalla niin vakavasta addiktiosta olevan kyse. Eron olotilassa huomasi kuitenkin aika pian. Noin viikon jälkeen ei enää tehnyt mieli sokeria, ja olo oli jotenkin pirteämpi. Reilun viikon sokerittoman ruokavalion jälkeen pystyi jo syömään kylässä suklaakeksin sortumatta loppuillan mässäilyyn. Kolmen viikon jälkeen sokeri ei enää edes maistunut niin hyvältä kuin joskus ennen.

Olen joskus kirjoittanut raakasuklaasta ja raakaleivonnasta. Olen viimeiset pari vuotta ollut erittäin kiinnostunut ruuan terveysvaikutuksista, mutta aina en jaksa jokaista suupalaa miettiä. Ensisijaisesti haluaisin syödä puhtaita ja prosessoimattomia ruokia, toissijaisesti haluaisin ehkä laihtuakin muutaman kilon. Laihtuminen vaan ei ole helppoa, koska inhoan nälkää enkä näe nälässäkärvistelyn olevan minkään arvoista. Vaikka siis söisin parsakaalia joka päivä, syön sen runsaalla parmesaanilla kuorrutettuna. Vaikka söisin sokerittomia (mutta runsasrasvaisia) raakasuklaaherkkuja, syön niitä varmasti tupla-annoksen.

Sokerittoman lokakuun aikana kokeilin muutamia herkkuja. Ensimmäisenä kokeiluun pääsi avocado-banaani-raakasuklaamousse, joka oli superhelppo valmistaa ja maistui ihan hyvältä. Aiemmin olen tehnyt vastaavaa ilman banaania, ja se toimii mielestäni paremmin.

 

Alla olevista raaka-aineista tein pistaasi-chia-suklaamoussea. Chia-siemenet olivat minulle uusi tuttavuus, enkä vielä ole aivan vakuuttunut niistä. Pussin kyljessä lukee, että ne sisältävät kuitua ja antioksidanttia, hyviä rasvahappoja ja vitamiineja. Moussea tuli valtava annos, sitä oli liikaa jopa kahteen kulhoon jaettuna. Täältä nappasin ohjeen. Mousse oli todella tuhtia.


Kolmas kokeilu oli gluteenittomat (ja sokerittomat) kaurakeksit, joihin on ohje täällä. Nyt osui napakymppiin. Vaikka keksit eivät kovin makeita olleetkaan, jouduin heti syömään kolme. Myöhemmin olen napsinut niitä puolisalaa suoraan pakastimesta... Näissä minuun vetoaa kookos, kaneli ja kardemumma. Rusinoista tulee mukavasti makeutta.


Sokeriton lokakuu oli onnistunut kokeilu. Söin kyllä muutaman kerran sokeria, esim. kylässä käydessä en viitsinyt tehdä asiasta numeroa. Aika hämmästyttävää oli se, miten moneen ruokaan sokeria lisätään. Tutkin aina melko tarkkaan tuoteselosteita, mutta tähän asti olen etsinyt niistä epäilyttäviä e-koodeja. Nyt kiinnitin huomion sokeriin. Sokeria löytyi mm. Finduksen kullanrapeista kalapaloista ja ruisvarrasleivästä. Moniin eineksiin ja leipiin sokeria lisätään, jotta maku ja koostumus säilyvät houkuttelevina. Samalla tietenkin saadaan kuluttaja koukkuun ja ostamaan lisää herkullista tuotetta. 

Vähäsokerinen tai lähes sokeriton ruokavalio tuntuu juuri nyt minulle sopivalta, joten taidan jatkaa marraskuunkin. Aiemmin olen pitänyt makeisetonta marraskuuta, joten tämä sopii linjaan. Sokeri ja makeat herkut ovat minulle iso ongelma. En osaa syödä herkkuja kohtuudella ja rakastan leipomista. Vaikea yhdistelmä. Sokerittoman lokakuun aikana kevenin neljä kiloa. Se on aika mukavaa. :)