lauantai 4. tammikuuta 2014

Pari sanaa kattovalaisimista

Yhteinen harrastuksemme Miekkosen kanssa on vanhojen valaisimien keräily. Onneksi meillä on kokolailla sama maku niiden suhteen. Kattovalaisimet on hankittu antiikkiliikkeistä, huutonetistä ja huutokaupoista, pari edellisessä asunnossa ollutta on myös päässyt mukaan. Kattovalaisimia tarvitaan aika monta, ja edelleen on ikävännäköisiä plafondeja mm. eteisessä ja käytävissä. Niinpä siis etsintä saa jatkua!

Valaisimien kuvaaminen puhelimen kameralla on muuten todella vaikeaa tähän pimeyden vuodenaikaan.

Aloitan suosikistani, keittiön ruokailutilassa olevasta Yki Nummen suunnittelemasta valaisimesta. Näimme tällaisen ensimmäisen kerran ensimmäisessä huutokaupassa, jossa koskaan olemme käyneet. Siellä hinta tuntui kohoavan liikaa, mutta sittemmin tämä oli pakko saada. Huutonetistä löytyi, myöhemmin olen nähnyt mm. helsinkiläisessä antiikkiliikkeessä (sinesenä) ja Loimaan Rompepäivillä (vihreänä).


Keittiössä on myös toinen punainen lamppu, Heikki Turusen Ping Pong. Sekin on hankittu huutonetistä. Näitäkin on olemassa erivärisinä.


Yläkerran keltaisessa työ-/vierashuoneessa on vanha keltainen valaisin, huutonetistä löydetty sekin. Materiaali on samanlaista kovaa muovia kuin Nummen suunnittelemassa punaisessa, mutta ilmeisesti tämä keltainen ei ole kenenkään tunnetun suunnittelijan kynästä lähtöisin.


Poikien huoneeseen hankin tämän Mirja Vännin kankaasta tehdyn kattolampun. Varjostin on paksun pahvin ja kankaan tapaista, ja monenlaista on tämäkin ehtinyt nähdä. Kaikkia lommoja en ole saanut suoristumaan. Toisella puolella on poro. Näitä valaisimia on isompiakin, sellaisia, joissa on ilves, poro ja karhu.


Ruokailuhuoneen katossa killuu vanha viisihaarainen valaisin. Kuva ei tee oikeutta tälle vanhukselle. Valaisin hankittiin Vintiikki-nimisestä osto- ja myyntiliikkeestä Siurosta.


Edellisestä asunnosta mukana seurasi olohuoneen Sputnik-valaisin. Se viehätti aikoinaan avaruushenkisyydellään, mutta nyt tuntuu liian modernilta. Lisäksi valaisin on oikea murheenkryyni, siitä palaa jatkuvasti polttimoita ja polttimoita vaihtaessa kuupat särähtävät rikki todella helposti. Hankin taannoin varaosiksi huutonetistä vastaanvanlaisen 10-kuuppaisen, joten varaosia riittää vielä ehkä pariksi vuodeksi. Koko ajan tähän kuitenkin etsitään jotain paremmin sopivaa.


Jossain vaiheessa lisää valaisimista, sitten esittelyssä muutama pöytä- ja seinävalaisimien helmi!

2 kommenttia:

  1. Kauniita valaisimia. Tykkään varsinkin tuosta ruokailuhuoneen valaisimesta. Plafondit on mun mielestä lähes poikkeuksetta rumia, joten jos keksit jonkun nätin, niin saa vinkata. Tarvittais sellainen keittiöön vievälle käytävälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on vahva pyrkimys eroon plafondeista. Ainoa hieno on Yki Plafondi, mutta se on liian iso käytävätilaan. Edellisten asukkaiden jäljiltä meillä on sellaisia kamalia muovisia kasarihenkisiä plafondeja. Ja yhtä kamalia ovat loisteputket, sopivat vain keittiön välitilaan työvaloiksi.

      Poista