keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Fanetteja keittiöön

Keittiö sai tänään uutta ilmettä, kun ruokapöydän tuolit vaihtuivat Ilmari Tapiovaaran suunnittelemiin Fanett-klassikkotuoleihin. Vanhat tuolit ostettiin Maskusta reilu neljä vuotta sitten, kun muutimme nykyiseen kotiimme.

Ennen.


Hyvät tuolit ne olivat, kunnes viime kesänä muovipäällyste alkoi irtoilla. Eihän se istumista ole haitannut, mutta silmää kyllä. Joku näppärä tuunaaja ehkä osaisi vaihtaa päällysteet, mutta minulla ei juuri tässä elämäntilanteessa ole aikaa eikä intoa sellaista opetella.

Kulunut päällyste.
Etsin puisia pinnatuoleja "sivutoimisesti" eli silloin tällöin muistaessani Facebookin kirppisryhmistä, Torista, kirppareilta ja huutokaupoista. Monesti tuli sopivia vastaankin, mutta kohtuuhintaiset ehtivät mennä minun pohtiessani ostopäätöstä. Viime viikonloppuna sattumalta liityin Facebookissa "Pelastetaan vanhat esineet!" -ryhmään, ja siellä tuli vastaan kuuden Fanett-tuolin kokonaisuus. Joku oli tietenkin jo ehtinyt huutaa aaveeta, mutta jäin jonottelemaan. Sunnuntaina selvisi, että tuolit olivatkin vapautuneet, joten sovin samantien noudosta.

Ilmari Tapiovaara, Fanett
Tapiovaara suunnitteli Fanett-tuolin alunperin ruotsalaiselle Edsbyn tehtaalle 50-luvun alussa. Suomessa Asko valmisti kyseistä tuolia vuodesta 1955 vuoteen 1966. Fanetteja on tehty eri väreissä (ks. linkki), mutta meille halusin ehdottomasti nämä, joissa on mustaa ja tummaa puuta. Erilaisia pinnatuoleja on tehty lukuisia ja Fanetteja on myös kopioitu. Olisin ehkä kelpuuttanut hyvät kopiotkin, mutta on aina mukavampi löytää aitoa tavaraa.

Oikeastaan tarve olisi ollut vain neljälle tuolille, mutta koska niitä sattui tulemaan kuusi samassa kaupassa, kokeilin, miten ne mahtuisivat keittiöömme. Käänsin pöydän toiseen suuntaan ja vein vanhan radion eteiseen. Sivupöytinä palvelleet pikkupöydät päätyivät nyt ruokailutilan seinustalle ja pari isoa viherkasvia sai viimeisen tuomionsa.

Jälkeen.Ruokailutila uudistui mukavasti. Tuolit vaikuttavat oikein hyviltä istua ja jopa muutosvastarintainen 5-vuotias hyväksyi uudistuksen mukisematta. :)

4 kommenttia:

 1. Kauniit tuolit! Meilläkin on kaksi Fanettia. Ne on kokonaan puun väriset ja seitsemällä pinnalla. Ne eivät kuulemma ole Tapiovaaran suunnittelemia ja niitä näkee aika harvoin. Edsbyn leima löytyy pohjasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lahden kaupunginmuseon sivuilta luin, että "Seitsenpinnainen Fanett 65 T –tuoli puolestaan on Edsbyn tehtaan muunnos aiemmasta Fanett-tuolista". Olen mieltänyt, että Fanett ja Tapiovaara kuuluisivat yhteen, mutta eihän se niin ollutkaan. :) Seitsenpinnaisetkin ovat hienot!

   Poista
 2. Hienot ovat! Mulla on Tapiovaaran Mademoiselle, tykkään tosi paljon ulkonäöstä, mutta valitettavasti ei ollenkaan mukava istua 😞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mademoiselle on hieno esine! Hieman yllättävää, ettei se ole mukava istua. En ole koskaan päässyt itse testaamaan. :) Mademoiselle tai sen keinutuoliversio kelpaisi kyllä kotiini, myös Crinolette viehättää silmää.

   Poista