torstai 19. helmikuuta 2015

Ruokaa läheltä

Lähiruoka on ollut jo muutaman vuoden ajan jonkinlainen trendi. Jokainen itseään kunnioittava ruokakauppa on rakentanut lähiruokahyllynsä, isommilla marketeilla on lähiruokaosastonsa heinäseipäineen.

Kotipaikkakunnallamme aloitti tässä kuussa lähiruokarengas. Se on tarkoitettu paikkakuntalaisille, jotka haluavat ostaa paikallista ruokaa suoraan tuottajilta. Tilaukset hoidetaan Facebookissa ja joka toisen viikon torstai on tuotteiden jakopäivä. Tällä hetkellä renkaasta saa vihanneksia, lihaa, viljatuotteita, vuohenmaitotuotteita, leivonnaisia, marjoja, ituja ja salaatteja. Luomu ei ole vaatimuksena, mutta useimmat tuotteet ovat sitä.

Tilasin viime kerralla perunoita, porkkanoita, sipuleita, punajuuria, herneitä, vuohenmaitojuustoa ja -jugurttia, limousine-rotukarjan lihaa ja ituja. Tuotteet olivat poikkeuksetta erinomaisia. Minusta on mahtavaa, että voin ostaa tuotteet suoraan tuottajalta ilman pitkiä kuljetusmatkoja ja välikäsiä. Oikeustajuani vastaan sotii tämänhetkinen tilanne kotimaisen ruuan markkinoilla - miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten? S-ryhmän halpuuttaminen laski esim. maidon tuottajahintoja 10 senttiä litralta. Minä ostan nyt ainakin osan maidosta suoraan tilalta.

Tänään oli jälleen lähiruuan jakopäivä. Nyt ei ollut tarvetta vihanneksille, mutta ostin vuohenmaitotuotteita, luomuvalkosipulia ja highland-rotukarjan jauhelihaa sekä Iloisen pojan kauppa-autosta Ahlmannin tilapuodin juustoja.  


Toivon todella, että tämä lähiruokarengas on tullut jäädäkseen. Aion jatkossa käyttää tätä palvelua niin paljon kuin voin. On hölmöä, että toriltakaan ei välttämättä saa lähellä tuotettuja vihanneksia. On tosi hölmöä ostaa lähiruokaa 40 kilometrin päästä kauppahallista. On erittäin hölmöä, että ihmiset kyllä peukuttavat lähiruokaa, mutta eivät sitten kuitenkaan osta sitä.

En yritä pelastaa maailmaa ostamalla lähiruokaa. Ajan 1000 kilometriä viikossa bensa-autolla enkä äänestä vihreitä. Tässä mennään nyt ihan puhtaasti maku edellä. Toki minulle on myös tärkeää tukea kotimaista ruuantuotantoa. Maksan mielelläni enemmän sellaisesta ruuasta, joka on hyvää ja aitoa. Minusta ruoka ei ole kallista. Jos tekee kaikki ruuat itse aivan tavallisista raaka-aineista, ruokaan ei mene mahdottomasti rahaa. Miksi ei panostaisi itseensä, terveyteensä ja hyvään makuun?

2 kommenttia:

  1. Onpa mahtava idea tuo lähiruokarengas. Mä en ole niin kiinnittänyt huomiota ruoan valmistuspaikkakuntaan. Kotimaista pyrin kuitenkin ostamaan aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotimaista meilläkin on ostettu oikeastaan aina. Se tulee perintönä kotoa, kun vanhempani työskentelivät maanviljelyksen parissa. Teidänkin suunnalla on aloittanut toimintansa lähiruokarengas, kannattaa etsiä facesta. :)

      Poista