perjantai 21. helmikuuta 2014

Jätskiä talven keskellä

Olen innostunut ihan perusleipomisen lisäksi monenlaisesta ruokaan ja herkkuihin liittyvästä. Pyrin syömään terveellisesti, eli käytän paljon kasviksia ja hedelmiä. En käytä eineksiä, en valmiiksi marinoituja tai maustettuja tuotteita enkä mitään kevyttuotteita. Ostan mahdollisuuksien mukaan luomua ja lähellä tuotettua.

Terveellisyys on suhteellista, sillä viralliset suosituksethan haluavat meidän kuluttajien popsivan pussikaupalla leipää päällystettynä milläliekissanrasvalla ja juovan litratolkulla rasvatonta maitoa. Kuitenkin useiden kuluttajien kokemuksen perusteella gluteiini aiheuttaa vatsavaivoja ja joidenkin tutkimusten mukaan lehmänmaito lisää diabetesriskiä. Rasvattomalla maidolla ja paksunsuolen syövällä on joissakin tutkimuksissa havaittu yhteyksiä. Luen näitä tutkimuksia kuin piru Raamattua. Uskon mihin uskon, ja syön sellaisia ruokia, joista pidän.

Halu vältellä lisäaineita ja prosessoituja tuotteita mutta mieltymys herkutteluun sai minut kokeilemaan puolitoista vuotta sitten raakasuklaata. Sittemmin olen vähän innostunut raakakakuista ja muista raakaruuista, mutta kokeilut eivät ole edenneet kovinkaan pitkälle ajan puutteen, raaka-aineiden hankalan saatavuuden sekä onnettoman blenderini vuoksi.

Maidottomia artesaanijäätelöitä kokeilin kesällä pariinkin otteeseen, ja nyt loman kunniaksi väsäsin niitä jälleen. Ohje on Kiitos hyvää -blogista. En mittaillut aineksia kovinkaan tarkkaan, maistelin välillä. Mittasin blenderiin seuraavaa:

2 banaania
2 ruokalusikallista (luomu)maapähkinävoita
2 ruokalusikallista tocotrienolsia
isohko ripaus aitovaniljajauhetta
kourallinen manteleita
puolisen desiä vettä
2 ruokalusikallista (luomu)hunajaa
2 ruokalusikallista kaakaonibsejä

Sitten vaan mylly pyörimään ja kun seos oli tasaista, kaadoin Tupperin muotteihin.

Myöhemmin koristelin sulatetulla raakasuklaalla (jonka olin itse valmistanut) ja ripottelin päälle kookoshiutaleita. Namskis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti