lauantai 7. helmikuuta 2015

Lisää energiaa!

Blogin kirjoittaminen on jäänyt muiden kiireiden alle. Näin talvella työt, pitkä työmatka, pimeys ja yövalvomiset syövät kaiken energian. Mitään ylimääräistä ei jaksa, eikä ole aikoihin tullut tehtyä mitään kotiin ja sisustamiseen liittyvääkään.

Energiaa ja jaksamista olen yrittänyt saada ruokavaliosta ja liikunnasta. Ei niilläkään silti ihmeitä tehdä, mutta muistutan itseäni siitä, miten väsynyt ja kipeä olisinkaan, jos ahmisin valkoista vehnää ja sokeria aiempien vuosien tapaan enkä liikkuisi yhtään.

Detox-ruokaa. 
Tammikuussa pidin kolmen viikon detox-kuurin. Detoxeja on netti pullollaan, minun versiossani jätin kahvin, sokerin, valkoisen vehnän, alkoholin ja lihan pois. Söin runsaasti hedelmiä ja vihanneksia, kokeilin smoothieita ja raakaruokaa. Idea on puhdistaa elimistöä myrkyistä ja voida paremmin. Olo olikin tosi hyvä, kun alkuun pääsi. Esim. kahvin puute aiheutti päänsärkyä ja ensimmäisen viikon ajan iho näytti kamalalta.
Vihanneksia ja guacamolea.

Liikunnan sovittaminen arkeen on todella hankalaa, mutta olen onnistunut ujuttamaan kaksi tunnin uintikertaa ja yhden tunnin jumpan viikkooni. Muutamina päivinä olen käynyt luistelemassa läheisellä urheilukentällä. Liikunta ei ole koskaan ollut mukavuusaluettani, mutta kun aloittaa nollakunnolla, kehittymisen huomaa nopeasti. Se taas motivoi lisää, ja nyt melkeinpä jo haluan liikkua.

Perinteistä leivontaa tuli harrastettua esikoisen nimipäivien yhteydessä. Lapsi halusi punaisen autokakun, joten sellaisen sitten rakentelin.

Lapsen nimipäiväkakku.
Detoxin loputtua ostin itselleni lahjan, raakakakkukirjan. Olen lukenut kirjaa kuolaten. En ole vielä päässyt toteuttamaan kakkuhaaveitani, sillä keittiöstäni puuttuu tehosekoitin/monitoimikone. Vanhan kunnon Bamixin tehot eivät riitä taateleiden ja pähkinöiden jauhamiseen sileäksi. Bamixilla ei saanut edes kunnollisia smoothieta. Harkitsen nyt Vitamixin hankkimista, mutta se on valitettavan tyyris. Ehkä päädyn johonkin halvempaan vaihtoehtoon.

Ihana kirja.

Sokeriton ruokavalio sopii minulle, mutta joskus on kiva herkutella. Tänään leivoin gluteenittomia ja sokerittomia kaurakeksejä, joista on tullut yksi vakioherkuistani.

Laadunvarmistaja ehti ensin.

Tein myös annoksen raakasuklaata. Olen tehnyt raakasuklaata noin puolentoista vuoden ajan, ja aina vaan paranee. Monissa ohjeissa raakasuklaaseen tulee minun makuuni liikaa kookosöljyä. Tosin en ole enää aikoihin tehnyt raakasuklaata minkään ohjeen mukaan, vaan enemmäkin fiiliksellä ja kokeiluista oppineena. Tämänkertaisiin suklaisiin laitoin superfoodeja, koska niitä sattui olemaan kaapissa. Maca-jauheessa on monia vitamiineja ja mineraaleja, ja se parantaa energisyyttä ja alentaa stressiä. Lucuma on kermaisen makuinen makeuttaja, jolla on alhainen glykeeminen indeksi ja se sisältää runsaasti beetakaroteenia.
Näyttävät aina samanlaisilta, maistuvat paremmilta!

Tähän asti paras raakasuklaa:

- 2dl kaakaovoita (raastettuna)
- puoli ruokalusikallista kylmäpuristettua kookosöljyä
- 0,5 dl cashew-pähkinöitä
- 0,75 dl raakakaakaojauhetta
- 1 tl maca-jauhetta
- 0,5 dl lucuma-jauhetta
- 1rkl agavesiirappia
- 1tl aitovaniljajauhetta

Kaakaovoi ja kookosöljy sulatetaan vesihauteessa. Kaikki muut ainekset lisätään ja sekoitetaan huolellisesti. Massa kaadetaan muotteihin ja laitetaan jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai pakastimeen noin 20 minuutiksi.

Olen jälleen innoissani myös lähiruuasta, koska paikkakunnallamme aloitti toimintansa REKO-lähiruokarengas. Siitä lisää lähiaikoina. Kuulumisiin! :)

4 kommenttia:

  1. Mä oon täysin repsahtanut ruokavalion kanssa. Ajattelin että jatkan sokeritonta elämää myös raskauden jälkeen. Heti jo synnytyssalissa eteen tuotiin sokerijogurttia, joka maistui taivaalliselta monen tunnin syömättömyyden jälkeen. Sitten tuli joulu ja joulusuklaat... Loput voikin arvata. :D Tarkoitus olisi kyllä tsempata taas. Diabetesriski kun on olemassa ja oon nyt seurannassa sen takia. Taidankin kokeilla tuota sun suklaareseptiä. Sen verran hyvältä kuulostaa. :)

    VastaaPoista
  2. Mahdollinen sairauden uhka on tehokas motivoija. Mullakin on taustalla enemmänkin halu välttyä sairauksilta ja tuntea itseni energisemmäksi kuin esim. laihtua, sillä en halua kituuttaa vähällä ruualla. Jos nyt sitten omilla ravintovalinnoillaan mihinkään voi vaikuttaa, mutta mä uskon, että voi.
    Jos kokeilet raakasuklaareseptiäni, unohdin siinä mainita, että pähkinät kannattaa rouhia tai jauhaa. Mä tykkään, että suklaassa on vähän purtavaa.

    VastaaPoista
  3. Ajattelin vaan tulla kertomaan, että kokeilin raakasuklaareseptiäsi tänään. Macaa en raskinut ostaa, joten sen jätin pois. Lucumaa menin ostamaan, mutta kotiuduin näköjään toco-paketin kanssa. Sen siitä saa, kun unohtaa kauppalapun kotiin... Käsittääkseni ne kuitenkin ajaa saman asian ja molemmat tekee suklaasta kermaisemman makuista. Oli mielestäni oikein hyvä lisä. Lisäksi ohjeessasi oli kaakaovoin ja kookosöljyn suhde kohdillaan.

    VastaaPoista
  4. Kokeilemalla löytyy parhaat sekoitussuhteet. Viimeisin hankintani on raakakaakaomassa, jota joissakin ohjeissa käytetään kaakaovoin ja kaakaojauheen asemasta. En ole vielä ehtinyt testata. Tocoa voi käyttää suklaan lisäksi monessa muussakin, esim. puuron tai jugurtin joukkoon, jos haluaa lisää e-vitamiinia. Sillä saa kyllä suklaaseen mukavan kermaisen suutuntuman.

    VastaaPoista